TÄRKEITÄ ASIOITA HUOMIOITAVAKSI AIKUISESTA KODINVAIHTAJASTA

Ensimmäisinä päivinä koira voi olla väsynyt ja stressaantunut ympäristön vaihdoksesta, uudesta perheestään ja uudesta kodista. Koiran olisi hyvä antaa kotiutua kaikessa rauhassa, eli antaa sen rauhassa omaan tahtiinsa haistella ja tutkia paikkoja. Jos kodissa on muita eläimiä tai lapsia, koiran olisi hyvä tutustua niihin mahdollisimman pian, jotta koira oppii ketkä kuuluvat perheeseen. Jos perheessänne on lapsia, heille täytyy selittää, että koira pitää antaa nukkua rauhassa ja totutella uuteen perheeseensä omaan tahtiinsa.

Tutustuminen aikuiseen koiraan tulisi järjestää puolueettomalla maaperällä niin, että koirat kulkevat aluksi kytkettyinä ja näköetäisyydellä toisistaan, jolloin niiden annetaan haistella toistensa pissat. Itse tutustuminen tehdään turvallisella ja hyvin aidatulla alueella, koirien ollessa vapaana - ei ikinä hihnassa haistelemalla!

Älä vie koiraasi heti kylään tai kutsu vieraita katsomaan sitä. Ensin tutustutaan vain omiin perheenjäseniin. Älä myöskään vie koiraasi heti harrrastuksiin, sillä niiden aika on vasta myöhemmin kun koiran luottamus on saatu ja se on kotiutunut kunnolla. Sopeutuminen uuteen kotiin ja ympäristöön ei yleensä tapahdu hetkessä. Harvat koirat ovat heti ensimmäisestä päivästä lähtien kuin kotonaan.  Aluksi koira voi olla jopa hermostunut, apaattinen tai arahko. Koira ei välttämättä heti juo, syö tai ulosta normaalisti. Kaikki nämä oireet lievenevät ja poistuvat sitä myöten kun koira oppii luottamaan ja tottuu uuteen ympäristöönsä.

Koiran kotiutumiseen kuluva aika on yksilöllistä, mutta normaalisti se vaihtelee parista kuukaudesta jopa puoleen vuoteen.

Uuteen kotiin muuttanutta koiraa ei saa pitää vapaana ulkona kuin erittäin hyvin aidatuilla alueilla. Kaikki koirapuistotkaan eivät ole tarpeeksi hyvin aidattuja vaan pelästyessään cotoni mahtuu livahtamaan aidan alta karkuun. Myös ovesta kuljettaessa pitää olla tarkkana, ettei koira pääse livahtamaan ovenraosta ulos. Koira ei välttämättä tottele käskyjä ja luoksekutsua, koska se ei ole vielä kotiutunut kunnolla, eikä tunne ihmisiä omaksi perheekseen.

Kodin sääntöjen opettelu on hyvä aloittaa heti koiran kotiin muutettua ja mahdollisiin käytöshäiriöihin puututtava, jotta ne eivät vahvistu pitkittyessään.

Ensimmäisten viikkojen aikana ei saisi luovuttaa, vaikka ongelmat olisivat millaisia tahansa. Koira ei silloin vielä tiedä kehen voi luottaa, miten missäkin tilanteessa tulee käyttäytyä jne.

Kaikkien koirien kanssa tarvitaan joskus pitkäjänteisyyttä, mutta etenkin rescue koirat voivat tarvita sitä normaalia enemmän. Niiden taustasta ei välttämättä aina tiedetä, mitä kaikkea ne ovat joutuneet kokemaan.

Koira voi kärsiä erilaisista henkisistä traumoista. Meidän mielestämme tuttu ja turvallinen tilanne voi aiheuttaa koiralle totaalisen paniikin. Tietty tilanne saattaa muistuttaa koiraa pitkänkin ajan takaa tapahtuneesta epämiellyttävästä kokemuksesta.Tällaisiä tilanteita ja asioita saattavat olla mm. autossa oleminen, miehen näkeminen, toisen koiran lähestyminen, erilaiset äänet tai ihmisen äkkinäiset liikkeet.  Näistäkin tilanteista selvitään rauhallisuudella ja totuttelulla. Koira oppii kyllä ymmärtämään, että mitään pahaa ei enää tapahdu. Koiraa ei kuitenkaan saa stressata liikaa traumaattisten tilanteiden opettelullall. Tässä pätee vanha kunnon sanonta "hiljaa hyvää tulee". Liika hätiköinti ja hermostuminen saattavat pahentaa koiran oloa entisestään.

Muistathan, että tahdomme kantaa vastuumme myös eläimen kotiutumisen jälkeen. Jos on kysyttävää, tarvitset johonkin ongelmaan ratkaisua tai joudut luopumaan eläimesta, ota AINA ensin yhteys Bichon Sukuisten Koirien Rescue ry:n toiminnasta vastaaviin henkiöihin niin autamme.

Muuttuneissa elämäntilanteissa tai koiran käytöshäiriöissä ei ole mitään hävettävää.